Auteurs

Momenteel bevat deze website werken van de volgende oud-kerkelijke schrijvers:

  • Tertullianus (ca. 150/160 – ca. 230) is één van de oudste Christelijke schrijvers in het Latijn, en wordt ook wel ‘de vader van het kerk-Latijn’ genoemd, omdat veel Latijnse woorden voor het eerst bij hem voorkomen. Zijn geschriften kenmerken zich door scherpte, beknoptheid, kennis van de retorica en van de Romeinse rechtsspraak. Het bekendst is zijn Apologeticum, waarin hij het Christendom verdedigt tegen de Romeinen. Klik hier voor alle berichten van of over Tertullianus.
  • Origenes (186 – 254) is één van de meest fascinerende schrijvers uit de oude kerk. Hij was goed onderlegd in de filosofie en wetenschap, en werd door Christenen en heidenen geprezen om zijn kennis. Door zijn beroemde school en door de grote hoeveelheid boeken die hij geschreven heeft, heeft hij een enorme invloed gehad op de ontwikkeling van het Christendom. Hij werd niet alleen bewonderd maar ook hevig bekritiseerd, wat er uiteindelijk in resulteerde dat zijn geschriften meermaals kerkelijk veroordeeld zijn. Klik hier voor alle berichten van of over Origenes.
  • Basilius van Caesarea (328 – 379) was vanaf het jaar 370 tot aan zijn dood bisschop van Caesarea. Voordat hij bisschop werd leide hij een ascetisch leven, op basis hiervan stelde hij leefregels op. Als bisschop staat hij bekend als vurig bestrijder van de Arianen, en liefhebber en verzorger van de armen. Samen met zijn broer Gregorius van Nyssa en zijn beste vriend Gregorius van Nazianze vormt hij de Cappadocische vaders. Klik hier voor alle berichten van of over Basilius.
  • Hieronymus van Stridon (332 – 420) is één van de meest geleerde kerkvaders, en tevens één van de weinige kerkvaders die het Hebreeuws machtig was. Hij is het meest bekend om zijn Latijnse Bijbelvertaling: de Vulgaat, die tot in de 20e eeuw gebruikt is in de Roomse kerk. Verder is hij bekend vanwege zijn Bijbelcommentaren, zijn brieven en de soms hevige twisten die hij daarin voert. Klik hier voor alle berichten van of over Hieronymus.